bettilt
HaberlerManşetÖzel Haber

Türkiye Bal Üretiminde Öncü

Çeşitli çiçek ve bitkilerde bulunan tatlı sıvı yani nektarın üretilmesi ve toplayıcı arılarlar ile işçi arıların mucizevî vücutlarında bulunan enzimlerle işlenmesi sonucu oluşturulan bal, yüzyıllardır çeşitli hastalıklara şifa olarak ve soframızı güzelleştiren bir doğal üründür. Balın içerisinde bulunan nektar, nektaryum yapısı ile üretilmektedir. Nektarın içerisinde bulunan sakaroz, früktoz ve glikoz nektarın temel besin kaynaklarıdır. Sadece 450 gr balın üretimi için 10 milyon çiçeği ve bitkiyi ziyaret eden 17 bin toplayıcı arı bugün sofralarımıza koyduğumuz balın üretimi için çalışmaktadır. Bu şekilde üretilen ve kovanlara yerleştirilen bal, organik baldır. Yani doğal baldır.  Ancak ülkemizde sahte balın üretimi de yapılmaktadır. Bu yüzden satın alacağınız balın üretildiği yere dikkat etmelisiniz.

Ülkemizin Bal Çeşitliğine göre Dağılması

Ülkemizin coğrafi ve iklim şartları göz önüne alındığında ülkemiz de bitki örtüsünün çok zengin olduğu görülmektedir. Ülkemizin coğrafi şartları sebebi ile yükseltinin ve yıllık yağış miktarının farklı olduğu görülen 7 bölgemiz vardır. Bu 7 bölgenin y.yağış miktarı ve yükseltisi düşünüldüğünde bitki örtüsünün farklı olduğu aşikârdır. Ayrıca ülkemiz zengin bitki örtüsüne sahip olduğundan kaliteli ve organik bal üretimi yapabilmektedir. 7 farklı bölgede balların dağılımı göz önüne alındığında şunları söylemek gerekebilir;

Marmara Bölgesi; yıllık yağış miktarı ve bitki örtüsü göz önüne alındığında Marmara bölgesinde genellikle ayçiçeği bitkisi üretilir. Özellikle Trakya bölgesinde bulunan ayçiçeği üretimi bu bölgede arıcılıkla uğraşan insanların ayçiçeği bal üretimini kolaylaştırmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi; el değmemiş doğası ve yüksek dağlarında bulunan yüksek yaylarına ev sahibi olan Doğu Anadolu, her türlü kır çiçeğine de sahiplik yapmaktadır. Her türlü kır çiçeğine sahiplik yapan Doğu Anadolu bölgesinde hem üretimi, hem de kalitesiyle çiçek bal üretimi yapılmaktadır. Üstelik bu zenginliği ile üretilen çiçek balında 1.sıradadır.

Ege Bölgesi; yıllık ve ağış ve iklim şartları Akdeniz bölgesini biraz andıran ege bölgesinin bitki örtüsünde genellikle çam ağaçlarını görmekteyiz ve çam ağaçlarının bu bolluğu Dünya genelinde ki çam ballarının %90’nın üretilmesine yataklık yapmaktadır.

Akdeniz Bölgesi; yıllık yağış miktarı az olup ekvatoral bölgeye yakınlığından ötürü bu bölgede genellikle yetiştirilen bitkiler ekvatoral meyvelerdir. Bu bölgede genellikle portakal, limon, muz veya mandalinanın yetiştiğini görmekteyiz. Bu yüzden burada yetiştirilen bal “ naracıya balı “ olarak bilinir ve besin kalitesi diğer ballara oranla düşüktür.

Karadeniz Bölgesi; yıllık yağış miktarı ve bitki örtüsü zengin olan Karadeniz bölgesinde kestane, yabangülü ve ıhlamurun bolluğunu görmekteyiz. Bu yüzden bu bölgede üretilen bal çoğunlukla kestane balıdır. Ayrıca Anzer dağından alınan ve üretilen yayla balı, Anzer Balı olarak bilinmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu